När ska man byta till sommardäck?

Sverige sträcker sig över flera klimatzoner, därför är det lite grann upp till ditt eget omdöme när det passar bäst att byta till sommardäck. Enligt lag måste du ha vinterdäck till den 31 mars om det råder vinterväglag. Efter den 31 mars kan du byta till sommardäck och ha på dessa fram till 1 november, om det inte är vinterväglag ute.

Som vinterväglag räknas snö, is, frost eller snömodd på någon del av vägbanan eller vägrenen.

 

Viktiga datum

 

Bra att tänka på när man byter till sommardäck

När du köper helt nya däck har de precis det mönsterdjup som när däcken lämnade fabriken, men allteftersom du kör din bil så slits dina däck ut. Ju äldre dina sommardäck är desto mindre är förmodligen mönsterdjupet på däcken.
Att välja kvalitetsdäck från början är en smart investering som låter dig köra med säkra mönsterdjup längre. Vi på Expresss Bil och Däck är experter på premiumdäck. Vi hjälper dig att välja bra sommardäck, här kan du läsa mer om vår däckservice.

 

Vilka mönsterdjup för sommardäck krävs?

Minsta mönsterdjup dina sommardäck måste ha enligt lag är 1,6 mm. Mönsterdjupet ska vara en viss storlek för att kunna transportera bort vatten från däckens mittdel ut till spåren på däckets sidor. På så vis förhindrar sommardäcken vattenplaning i regn vilket kan leda till olyckor.

 

Express Bil och Däck gör ditt däckbyte snabbt och enkelt

Vi hjälper dig med ditt däckbyte, här kan du enkelt boka tid i våra verkstäder i Kungsbacka och Billdal. Välkommen!

 

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om byte till sommardäck!