Däckbyte och regler

Vilka regler gäller för däckbyte?

Det kan tyckas svårt att hålla reda på regler när det gäller däckbyte – men det är viktigt för att undvika olyckor och för att bilkörningen ska bli säker. Lagen om vilka däck du får köra med har egentligen mer att göra med vinterdäck än sommardäck.

 

När ska jag använda sommar- och vinterdäck?

Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller vid däckbyte.

 

Vad räknas som vinterväglag?

Som vinterväglag räknas snö, is, frost eller snömodd på någon del av vägbanan eller vägrenen. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag eller ej.

 

Viktiga regler om mönsterdjup på däcken

Mönsterdjup har en otroligt viktig betydelse för däckens grepp på vägen. Mönsterdjupet på däcken är till för att förebygga vattenplaning, men är alltid en viktigt faktor för säkerheten, oavsett väglag. För vinterdäck är 3 mm minsta tillåtna mönsterdjup för personbil, lätt lastbil och buss upp till 3.5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon. För sommardäck är lagkravet 1,6 mm.

Ju mer du kör med ditt fordon, desto mer kommer dina däck slitas ner. Därför är det alltid bra att kontrollera mönsterdjupet varje gång du gör ett däckbyte. Vi på Express Bil och Däck hjälper dig gärna med däckbyte och köp av nya däck vid behov. Boka tid enkelt online i våra verkstäder i Kungsbacka och Billdal.

 

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om regler vid däckbyte!