Vinterdäck

Vinterdäck Nokian Hakkapeliitta

Nya vinterdäck 

Nya vinterdäck är avgörande för en säker körning under kalla och snöiga förhållanden. Vinterdäck är speciellt utformade för att erbjuda överlägset grepp och stabilitet på isiga vägar. Däcken har mönster med djupa spår och ett speciellt gummi, som är något mjukare än sommardäckens gummi, som då förblir flexibelt vid låga temperaturer. Det gör också att däcken avlägsnar slask och snö, samt is från däckytan.  Nya teknologiska framsteg inkluderar användningen av lameller och ett slitbanemönster som förbättrar prestandan på hala vägunderlag och förkortar därför bromssträckan. Att investera i nya och högkvalitativa vinterdäck kan vara avgörande i betydelse för både din egen säkerhet och andras under vintermånaderna. Vi på Express Bil och Däck har ett brett utbud av tysta och säkra vinterdäck och är din däckleverantör. 

Vinterdäck till bil 

Bilens däck är en viktig säkerhetsutrustning där slitna vinterdäck ökar risken för en halkolycka. När du ska hitta nya vinterdäck till din bil är det alltid bra att vara noga och göra ett seriöst val och hantera dem väl, eftersom det ger dina däck ett längre liv.  Du vet säkert redan att det är lag på att köra med vinterdäck i Sverige delar av året, datumen bestäms av Transportstyrelsen som då kräver att du ska ha vinterdäck på bilen mellan den 1 december och den 31 mars. Skulle det förekomma vinterväglag innan den 1 december så är du skyldig att byta däck redan innan det datumet. Vi på Express Bil och Däck råder dig att byta till vinterdäck till bilen innan det datumet – det är ofta en dålig idé att vara ute i sista minuten, dels händer det ofta att vinterväglaget kan komma tidigare, dels så är verkstäder ofta väldigt uppbokade i slutet av november och början på december. Förutom att ha koll på datum och regler är det även viktigt att förstå skillnaden mellan olika typer av vinterdäck, och deras respektive användningsområde. När du letar efter nya vinterdäck till bilen så finns det två huvudtyper du kan välja mellan – dubbdäck och dubbfria (odubbade).  

Vinterdäck till lastbil

Att köpa lastbilsdäck är mer komplicerat än att köpa vanliga bildäck. Du behöver ta hänsyn till en rad faktorer, förutom rätt storlek behöver du också utgå från vilken axel däcket används för:

 • lastbilsdäck för styraxeln
 • lastbilsdäck för drivaxeln
 • lastbilsdäck för släpvagnen.

Vi på Express Bil och Däck har kunskap och kompetens inom segmentet lastbilsdäck. Hos oss hittar du lastbilsdäck som inte kostar en förmögenhet men som lever upp till kraven på

 • kostnadseffektivitet
 • miljö
 • prestanda.

När du ska byta till nya vinterdäck till lastbil så hjälper vi på Express Bil och Däck och svarar på alla dina frågor om vinterdäck för lastbil. För att vara säker på vintervägarna krävs det att tunga fordon har lagenliga däck. Kraven som ställs på lastbilsdäck är extremt höga, vinterdäcken måste vara slitstarka och klara långa sträckor med tung transport. Faktorer som slitage och tryckfördelning påverkar prestandan på lastbilsdäcken. Från den 1 december till den 31 mars ska lätt lastbil och tung lastbil vara försedda med vinterdäck om vinterväglag råder, det vill säga om delar av eller hela vägbanan har

 • snö
 • snömodd
 • frost.

Totalvikten för en lätt lastbil är 3,5 ton och en tung lastbil får en totalvikt som överstiger 3,5 ton.

Vinterdäck till lastbil – en nödvändig komponent för säker körning under kalla och snöiga förhållanden.

Vinterdäck till lastbil är speciellt utformade för att ge ett utmärkt grepp och stabilitet på isiga vägar och snötäckta vägbanor. Vinterdäck till lastbil har viktiga egenskaper som:

 • Grepp och dragkraft – däcken har ett
 • djupt mönster med lameller och slitbanegummiblandning som förbättrar greppet på hala ytor.
  Snökedjeeffekt – däckens mönster är utformade för att kunna agera som
 • snökedjor; detta ger extra grepp och stabilitet i djup snö.
 • Slitstyrka – vinterdäcken är konstruerade för att tåla tuffa väderförhållanden och kyla.
 • Förstärkta däck för att minska risken för punktering och för att hålla längre.
 • Märkta och certifierade – det är viktigt att vinterdäck till lastbil är märkta med symbolen M+S (Mud and Snow) eller 3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflake), vilket indikerar att de är godkända för vinteranvändning.

Med nya och rätta vinterdäck kan lastbilschaufförer minimera risken för olyckor och hålla sig trygga på vägarna under vintern.

 

 

 

 

 

De bästa vinterdäcken – bästa dubbdäcken, säkra vinterdäck, dubbfria däck och tysta vinterdäck

När du ska byta till nya vinterdäck till bilen eller lastbilen, eller varför inte husvagnen, kan du välja mellan dubbade däck och dubbfria däck (odubbade). Tänk dock på att om du har dubbade vinterdäck på bilen behöver även vinterdäcken på husvagnen vara dubbade. Vinterdäck ska ha ett minsta mönsterdjup på 3 millimeter och är avsedda för vinterförhållanden för att öka säkerheten på vinterväglag då det ger ökat grepp och en bättre körförmåga. Genom att välja rätt däckstorlek, rätt typ av däck och däck med kvalitet, samt genom att regelbundet underhålla dem, har du en trygg körupplevelse under vintermånaderna.

Dubbdäck 

Dubbdäck är utrustade med små metallpiggar som sticker ut från däckets yta. Dessa ger extra bra grepp på isiga vägar genom att göra det möjligt för däcken att bryta genom islagret och få kontakt med den underliggande vägbanan. Fördelarna med dubbdäck är:

 • ökat grepp på is
 • effektiv på kall asfalt
 • fungerar även bra på kalla och torra asfaltsvägar.

Fördelarna med dubbfria däck är bland annat:

 • tystare körning ­– kan vara en fördel i tätbebyggda områden och på längre resor
 • mindre slitage på vägbanorna och vägbeläggningen
 • mångsidiga – dubbfria däck fungerar bra på snöiga, våta och isfria vägar, vilket gör däcken till ett mångsidigt alternativ.

Dubbfria däck (odubbade) 

Dubbfria vinterdäck, även kallade för odubbade vinterdäck eller friktionsdäck, är utformade med en speciell gummiblandning och ett mönster som är optimerat för att öka greppet på snöiga och hala vägar. Dessa däck använder sig inte av metallpiggar som dubbade däck gör.

 

 

 

 

 

 

 

Dubbdäck vs dubbfira (friktionsdäck) 

Valet mellan dubbdäck och dubbfria vinterdäck beror på till största del på dina personliga preferenser och de specifika vägförhållanden som är där du kör. Om du ofta möts av isiga och hala förhållanden kan dubbdäck vara det bästa valet för maximalt grepp. Om du främst kör på snöiga eller våta vägar och lägger ett högre värde på tystare och mer komfortabel körning, kan dubbfria vinterdäck, så kallade friktionsdäck vara ett mer lämpligt alternativ. Tänk på att det är viktigt att notera att vissa områden har lagar och regler som reglerar användningen av dubbdäck på grund av deras påverkan på vägbeläggningen.

 

 

 

Vilken typ av vinterdäck ska du välja då?

Innan du väljer vilken typ av vinterdäck du ska använda, bör du undersöka de lokala reglerna och riktlinjerna. Om du exempelvis centralt i en av Sveriges större städer så kan det vara frustrerande att köra med dubbdäck, då relativt stora delar av innerstäderna förbjuder dubbdäckskörning. Om du skulle köra med dubbdäck där det råder dubbdäcksförbud får du böter på 1000 kronor. Hos oss på Express Bil och Däck bokar du enkelt tid online när du ska byta till nya vinterdäck, och du kan läsa om allt du behöver tänka på inför ditt byte till nya vinterdäck här – hos oss hittar du

 • de bästa vinterdäcken
 • de bästa dubbdäcken
 • säkra vinterdäck
 • dubbfria däck
 • tysta vinterdäck.

Vi anpassar efter din bil och dina personliga preferenser och tillsammans ökar vi säkerheten på vägarna och minskar risken för olyckor. Varmt välkommen!

Vi har lösningen du är ute efter

Oavsett vad du är ute efter så finner vi lösningen som du är ute efter. Vi på Express bil och däck har även massor av fälgar att erbjuda.
Varmt välkommen att kontakta oss när du är i behov av vinterdäck!

Vanliga frågor

När ska man byta till vinterdäck?

Skifte till vinterdäck sker när det beräknas vinterväglag, men mellan 1 december och 31 mars råder det lag på vinterdäck.

Vi rekommenderar att du byter vinterdäck efter sex år, eftersom däckens mönsterdjup nöts ner. Om däcken är slitna ger de sämre grepp och har däcken ett mönsterdjup på mindre än tre millimeter riskerar du böter.