Fälgar

Fälgar till bil

Behöver du nya fälgar till din bil eller till lastbilen? Vi på Express Bil och Däck har ett brett utbud av fälgar till alla olika däck. Fälgens dimensioner anges i tum och avser bredd och diameter. Exempelvis 8,5 x 18, alltså 8, 5 tum bred och 18 tum i diameter. Fälgens dimensioner styrs av sådant som:

  • Bultcirkel – diametern av den cirkel i vilken bulthålen är placerade och den anger hur många bulthål fälgen har och hur stort avståndet mellan dem är. Bultcirkelns diameter anges i millimeter tillsammans med antalet bulthål. Står det exempelvis 5/112 så betyder det att det är fem hål och att cirkeldiametern är 112 millimeter.
  • Navhål – kallas även för centrumhål och är det hål som finns i mitten av fälgen som ska passa till bilens nav. För att slippa vibrationer är det viktigt att navhålet är ordentligt centrerat. En del lättmetallfälgar är färdigborrade och till en del fälgar behöver man använda navringar för att anpassa fälgens centrumhål till bilens nav.
  • Inpressningsdjup – kan även kallas för ET mått eller offset. Måttet anger avståndet mellan fälgens anläggningsyta mot navet och fälgens mittpunkt. Ju lägre inpressningsdjupet, desto längre ut breddar fälgen.

Med detta i åtanke kan kombinationerna för en fälgs dimension bli många. Det finns två typer av fälgar att välja mellan: stålfälgar och lättmetallfälgar. Lättmetallfälgar kallas även aluminiumfälgar. Som namnet antyder så är lättmetall/aluminiumfälgar lättare än stålfälgar. En fördel med lättmetallfälgar är bland annat att det ger bättre kylning till bromsarna, vilket påverkar bromsverkan positivt. De är dessutom något mer tåliga än stålfälgar.

Byta fälgar 

När du kör så utsätts fälgarna för vägdamm, salt och andra partiklar från vägarna och annan trafik. Dessa saker kan skada fälgarna. När du kör så utsätts fälgarna för vägdamm, salt och andra partiklar från vägarna och annan trafik. Dessa saker kan skada fälgarna. Det är därför viktigt att de hålls rena. Att rengöra fälgar gör man lättast med vatten, en mjuk svamp och ett milt bilschampo. Om för starka rengöringsmedel används kan fälgen skadas. För att fälgarna ska hålla längre så behöver du helt enkelt sköta om dem. Tänk också på att börja med att skölja av den värsta smutsen med ljummet och rent vatten innan du börjar med bilschampot.

Men när du haft dina fälgar en längre tid, eller om de kanske har skadats kanske du både behöver och vill byta dem. Ett byte av fälgar går till som så att man först lossar hjulet från bilen och efter att detta är gjort ska däcket tas bort från fälgen som det sitter på. Om däcket är i fint skick bör man alltid vara försiktig så att det kan användas igen. Om du vill byta till en fälg av större eller mindre storlek behöver du även byta däcken. Ett bredare däck på en större fälg kan bli svårare att få på fälgen och de kan dessutom skrapa insidan på hjulhusen. Då kan man antingen pressa av det eller kränga av det med speciella maskiner. Det går även att ta bort däcken för hand med vanliga handverktyg men det tar längre tid och riskerar att däcken tar skada. Vi på Express Bil och Däck har alla de maskiner och verktyg som behövs och krävs när du ska byta fälgar, du är därför alltid varmt välkommen in till oss. Slå dig ner med en kopp kaffe så byter vi fälgarna åt dig under tiden.  

Fälgar till lastbil 

Fälgar till lastbilar utgör en avgörande komponent i fordonets konstruktion och prestanda. Dessa fälgar till lastbil är vanligtvis tillverkade av robusta material som stål eller aluminium och har flera viktiga funktioner och egenskaper. Bland annat:

  • Styrka och hållbarhet – fälgar till lastbilar måste vara robusta och kunna bära och klara tunga laster. Fälgar till lastbilar tillverkas ofta med förstärkta kanter och speciella legeringar för att motstå de påfrestningar som uppstår vid lastning och körning.
  • Viktreducering – aluminiumfälgar är populära eftersom de är lättare än stålfälgar, dessa fälgar minskar fordonets totala vikt som kan leda till förbättrad bränsleeffektivitet.
  • Lastfördelning – rätt fälgval kan påverka lastfördelningen på lastbilen. Det är viktigt att välja fälgar som balanserar vikten jämnt för att undvika överbelastningen på vissa hjul.

Storlek och passform – fälgarna måste vara korrekt dimensionerade för lastbilens däck för att säkerställa en säker och effektiv körupplevelse.

Fälgar till lastbil spelar en kritisk roll för lastbilens prestanda, utseende och säkerhet. Valet av fälg bör grundas på lastbilens specifika behov, inklusive:

  • viktkapacitet
  • användningsområde
  • förarens preferenser.

Oavsett om de är tillverkade av stål eller aluminium är fälgar till lastbilar en viktig komponent som påverkar lastbilens funktionalitet och utseende. Vi på Express Bil och Däck hjälper dig med rätt fälgar till lastbil och byter dina fälgar. Vi erbjuder hög service till låga priser och här träffar du alltid kompetent och kunnig  personal.