Hjulinställning

Boka hjulinställning 

Vi på Express Bil och Däck hjälper dig att öka säkerheten och minska kostnaden med rätt hjulinställning. Drar din bil åt höger eller vänster fast att du kör rakt fram? Detta kan göra att dina däck slits snabbare än normalt och nödvändigt. Dessutom kanske du märker att du har en ovanligt hög bränsleförbrukning – detta betyder att du antagligen kör omkring med fel hjulinställning. Du kan enkelt boka tid online till vår Mekonomenverkstad i Kungsbacka eller Billdal. 

Hjulinställning Mekonomen

En felfri hjulinställning är mer än bara bra åkkomfort. Om du kör med fel inställning kan dina däck bli slitna snabbare och bränsleförbrukningen ökar. Vi på Express Bil och Däck kan hjälpa dig med en korrekt hjulinställning på en av våra Mekonomenverkstäder. En felfri hjulinställning gör skillnad för både din säkerhet och din ekonomi. Det är viktigt med rätt hjulinställning av flera anledningar. På fackspråk kallas de olika hjulvinklarna för

 • caster
 • camber
 • toe-in/toe-out.

Som kund hos oss på Express Bil och Däck så måste du inte känna till hur de funkar, det viktiga är att hjulvinklarna ställs in så att dina däck får så tät kontakt med vägen som möjligt. Ifall dessa vinklar är felinställda så kan det leda till allvarliga konsekvenser. Fel hjulinställning kan leda till

 • att däcken slits snabbare
 • sämre bromsverkan
 • ökad bränsleförbrukning
 • ökad risk för vattenplaning
 • mer riskfylld bilkörning
 • ratten står snett fast att bilen körs rakt fram
 • bilen känns instabil.

Med en hjulinställning hos vår Mekonomenverkstad ställer vi in bilens alla hjul. Du bör ha i åtanke att hjulens olika komponenter behöver vara i gott skick, detta betyder att exempelvis så behöver en sliten bussning eller glapp i kulled åtgärdas innan själva hjulinställningen kan göras. Om vi på Express bil och Däck upptäcker ett sådant fel så hör vi av oss.

Hjulinställning bil

En hjulinställning är en viktig aspekt när det kommer till bilens underhåll och säkerhet. Rätt hjulinställning på din bil påverkar både bilen och körupplevelsen. Det är viktigt av flera skäl, däribland:

 • Säkerhet – rätt hjulinställning bidrar till att säkerställa att däcken har maximalt grepp på vägen.
 • Däckslitage – om hjulinställningen är felaktig kan det leda till ojämnt däckslitage som i sin tur leder till att däcken oftare behöver bytas ut.
 • Bränsleekonomi – en korrekt hjulinställning kan förbättra bränsleekonomin eftersom felaktig hjulinställning gör att bilen kan behöva arbeta hårdare för att röra sig framåt, vilket kan leda till en ökad bränsleförbrukning.
 • Körkomfort – rätt hjulinställning kan förbättra körkomforten genom att det minimerar vibrationer och ojämnheter i styrningen.

Det är viktigt att regelbundet kontrollera och justera hjulinställningen på bilen, särskilt efter att du kört över stora hål i vägen, eller efter att du bytt däck eller stötdämpare. Vi på Express Bil och Däck hjälper dig mer än gärna med hjulinställningen för att säkerställa att din bil är säker, bränslesnål och bekväm att köra.

 

Vad ingår i en hjulinställning för bil?

I en hjulinställning ingår det att alla bilens hjul ställs in korrekt. Däcktrycket ses över och även vilket skick dina däck är i. Varmt välkommen till oss på Express bil och Däck. Du bokar enkelt tid online hos oss för en korrekt hjulinställning.

 

Vanliga frågor

När ska man göra en hjulinställning?

Denna uppmätning ska utföras vid köp av fyra nya däck eller vartannat år. Det rekomenderas även att kolla upp hjulvinklarna ifall bilen har kört på något eller fått sig någon typ av smäll. FAQ