Kungsbacka: 0300-10 400, Billdal: 031-91 10 10 info@expressbildack.se

Långa bilturer med familjen kan lätt tära på humöret. Men det går faktiskt att byta barnens bilåkarmantra mot skratt och sång. Vianors tidning Drive tipsar om 9 billekar för stora och små.

PASSAR FÖR FAMILJER MED LITE ÄLDRE BARN
Ordlek med ortsnamn
Ni svischade just förbi en vägskylt med ett långt ortsnamn – som upplagt för ordlek! Leken går ut på att varje deltagare ska hitta så många ord som möjligt genom att använda bokstäverna i ortsnamnet. Sätt på en favoritlåt från spellistan och låt alla skriva ner orden i mobilen eller på ett papper under tiden som låten spelas. När låten är slut får var och en läsa upp sina ord. Föraren är given domare och får godkänna eller underkänna. Den som skrapat ihop flest ord vinner.

PASSAR FÖR FAMILJER MED LITE ÄLDRE BARN
Gissa kändisen!
En i billåkargänget tänker på en känd person men berättar inte vem hen tänker på. De andra ställer i tur och ordning frågor som hemlighetshållaren får svara antingen ja eller nej på. Med hjälp av ledtrådarna ska de andra lista ut vem kändisen är. Den som gissar rätt får hitta på nästa kändis. En variant är att den som lyckas lista ut vem kändisen är efter ett bestämt antal frågor vinner.

PASSAR FÖR FAMILJER MED LITE ÄLDRE BARN
Så ska det låta
En bra bilåkarlåtlista i all ära – men finns det något ljuvare än sällskapets egen skönsång? Utse en i familjen till spelledare. Spelledaren väljer ett ord, till exempel ”sommar”. Sen är det upp till deltagarna att så snabbt som möjligt komma på en låt som har det ordet i texten. Den som först börjar sjunga, i det här fallet förslagsvis ”Du ska inte tro det blir sommar” får poäng. Turas gärna om att vara spelledare.

PASSAR FÖR FAMILJER MED LITE ÄLDRE BARN
Alfabetshunger
En klurig lek, även för den som kan rabbla alfabetet i sömnen. Första spelaren börjar med bokstaven A. Till exempel: ”Jag är så hungrig att jag skulle kunna äta en Astronaut”. Spelare två upprepar vad före-gående spelare sa och lägger till något på B, till exempel: ”Jag är så hungrig att jag kan äta en Astronaut och en Babian”. Den som glömmer bort en sak åker ut! Leken fortsätter tills man når Ö eller när man äntligen får stanna och äta (förhoppnings något godare än en astronaut och en babian).

PASSAR FÖR FAMILJER MED SMÅ OCH STORA BARN
Räkna kor
En klassiker bland billekar, perfekt om det är två barn som sitter bak i bilen. Deltagarna räknar helt enkelt kor på varsin sida av vägen, den som sett flest kossor under en viss tid vinner. Ett annat sätt att leka den här leken är att den som först ser en ko vinner.

PASSAR FÖR FAMILJER MED LITE ÄLDRE BARN
Norsk karaoke
Till den här leken behövs en mobil med musik och ett par hörlurar. Bestäm vem som börjar och låt den personen sätta på sig hörlurarna. Beroende på hur klurigt man vill göra det får personen själv välja låt eller så slumpas låten fram ur låtlistan. Sedan ska personen efter bästa förmåga nynna med i låten medan resten av gänget gissar vilken låt personen sjunger. Försten som gissar rätt vinner. Skratt utlovas!

PASSAR FÖR FAMILJER MED LITE ÄLDRE BARN
Kul förkortning
En lek för ordälskare med humor. Föraren väljer ut bokstäverna från en registreringsskylt, till exempel EGM. Efter det får var och en i bilen hitta på en förkortning som bokstäverna står för, till exempel Elvis Groteska Macka. När alla är klara går man laget runt och berättar sin förkortning för de andra. Roligast förkortning vinner genom omröstning.

PASSAR FÖR FAMILJER MED LITE ÄLDRE BARN
Fortsätt historien
Att en saga börjar med ”Det var en gång” är mer eller mindre givet. Vad som händer sen är helt oförutsägbart, åtminstone med det här upplägget: En i familjen börjar att säga en mening. Sedan fyller nästa person på med näs-ta mening, och så vidare. Om alla anstränger sig för att berättelsen ska hänga ihop kan det bli en riktig höjdarhistoria. Är sagan på väg att spåra ur? Kläm till med ett ”och så levde de lyckliga i alla sina dagar” när det blir din tur. Ett svårare alternativ är att säga vartannat ord istället för hela meningar.

PASSAR FÖR FAMILJER MED SMÅ OCH STORA BARN
Räkna bilar
Var och en i familjen väljer ett bilmärke eller en bilfärg att räkna. Den som först räknat till exempel 20 gula bilar eller Volvos vinner. Man kan också välja att bestämma en tidsgräns, den som räknat flest bilar i ”sin färg” inom en bestämd tid vinner.

Lekledare: Emelie Molinder,

Artikel från Vianors magasin Drive

Vianor Kungsbacka tipsar!